Dirk is een 61-jarige vrachtwagenchauffeur, een echt trucker die al een paar decennia op de weg zit. Om de vijf jaar moet hij TCVT-beroepsdiploma ‘Hijsen met een autolaadkraan’ laten verlengen. De theorie geeft hem problemen, de leerstof onthouden lukt hem niet. Van zijn werkgever moet hij slagen, anders mag hij zijn functie niet meer uitvoeren. De druk die dat oplevert versterkt Dirk’s stress en zijn faalangst neemt toe. Hij ontwikkelt klachten, meldt zich ziek en zijn werkgever begint geïrriteerd te raken…

In mijn werk begeleid ik regelmatig werknemers als Dirk tijdens hun re-integratietraject. Het ziekteverzuim had in veel gevallen voorkomen kunnen worden, als de signalen van dreigende uitval op tijd waren opgemerkt en de werkgever (eerder) actie had ondernomen. Soms ontbreekt het daarvoor aan tijd of expertise, of is er sprake van een conflictsituatie. Werkgevers realiseren zich niet altijd hoe duur ziekteverzuim op de langere termijn kan zijn… Tijdig een jobcoach inschakelen kan veel leed en enorme kosten besparen.

Wat is jobcoaching?

De jobcoach komt langs op de werkvloer, loopt mee, observeert, begeleidt en gaat in gesprek met werkgever en werknemer. Na een intakegesprek stel je samen een begeleidingsplan op, waarin enkele leerdoelen voor de medewerker staan en voorwaarden waaraan het werk moet voldoen. De jobcoach kan ook nagaan of er een aantal aanpassingen gemaakt kunnen worden in het takenpakket of de werkomgeving van de medewerker. Over het algemeen wordt de coaching ingezet over een korte periode (drie tot zes maanden), afhankelijk van de hulpvraag.

Waarom wordt het ingezet?

Soms heeft een medewerker wat extra hulp nodig op de werkplek. Door allerlei factoren kan het voorkomen dat iemand overbelast wordt en dreigt uit te vallen. In deze situaties kan de jobcoach uitkomst bieden. Bij voorkeur wordt coaching tijdig ingezet, dus voordat iemand ziek uitvalt. In het geval van Dirk had een jobcoach hem kunnen helpen bij zijn theorie-examen en samen met hem kunnen werken aan zijn faalangst. Samen hadden zij ook kunnen onderzoeken of hij nog wel op zijn plek zit in zijn huidige functie. Hiermee wordt duurzame inzetbaarheid gerealiseerd. Maar de werknemer zal zich ook gehoord voelen, wat bijdraagt aan goed werkgeverschap!

Webinar Jobcoaching: 24 juni om 9.00 uur

Het verhaal van Dirk is slechts één van de vele situaties waarin een jobcoach werkgevers en werknemers kan helpen verzuim te voorkomen en inzetbaarheid te verbeteren. Meer weten? Meld je aan voor onze gratis webinar ‘Voorkom uitval met Jobcoaching’ op 24 juni aanstaande, van 9.00 tot 9.45 uur en ontdek wat jobcoaching voor jouw organisatie kan betekenen.

Stuur een mail naar info@nieuwekoers.nl om je aan te melden.

Meld je aan voor deze webinar!

Laat je e-mailadres achter en je wordt uitgenodigd.

    + berichten

    Ik haal altijd veel plezier uit het gezamenlijk uitzoeken waar de kansen en mogelijkheden liggen bij het vinden van leuk werk. Ik ben ervan overtuigd dat als je werk doet wat je leuk vindt en bij je past dat je dit heel lang vol kunt houden.