Onlangs ben ik over spoor 2 trajecten geïnterviewd door de arbodienst Arbo Vita . Het interview is verschenen in onderstaande nieuwsbrief van Arbo Vita.

Vandaag nemen we graag een duik in de wereld van re-integratie, waarbij we de schijnwerpers richten op de succesvolle samenwerking tussen ArboVita en Nieuwe Koers. “Nieuwe Koers zet zich dagelijks voor 100% in om de zwaarte rondom verzuim en re-integratie om te buigen naar een positief tweede spoortraject waar iedereen beter van wordt. De werknemer met (uitzicht op) de juiste baan, de werkgever met een focus op gezond ondernemen én de zekerheid dat aan alle regels is voldaan,” vertelt re-integratiespecialist Ellemieke van Nieuwe Koers.

Waarom een tweede spoortraject?
“Soms zijn de opgelopen beperkingen van een werknemer zo complex dat de huidige functie niet meer uitvoerbaar is en de werkgever geen alternatief in werk kan bieden. Wanneer blijkt dat terugkeer naar de eigen werkgever (nog) niet mogelijk is, schrijft de Wet Verbetering Poortwachter voor dat er actief vanaf het 2e ziektejaar gezocht moet worden naar werk bij een andere werkgever. Hier begint het tweede spoor traject.

De essentie ervan is het vinden van passend werk voor werknemers die door ziekte of andere beperkingen hun huidige baan niet meer kunnen uitoefenen. Dit proces gaat niet alleen over het ontdekken van wat iemand nog kan, maar ook over wat iemand gelukkig maakt. Het is een reis van zelfontdekking en heroriëntatie op de arbeidsmarkt, met een sterke focus op maatwerk en persoonlijke aandacht,” legt Ellemieke uit.

Een combinatie van professionaliteit en compassie
De samenwerking tussen ArboVita en Nieuwe Koers is een voorbeeld van hoe synergie tussen verschillende organisaties kan leiden tot positieve resultaten. ArboVita zorgt voor de nodige stappen in het eerste spoor van re-integratie. Nieuwe Koers verzorgt het tweede spoortraject, zodra de onzekerheid bestaat over terugkeer in eigen werk of duidelijk wordt dat terugkeer naar de eigen werkgever niet mogelijk is.

Het proces van begeleiding door Nieuwe Koers kenmerkt zich door een nauwkeurige en persoonlijke aanpak. Dit begint met het creëren van een persoonlijk profiel, gevolgd door het ontwikkelen van een zoekprofiel en bemiddeling op de arbeidsmarkt. Elk traject wordt gekenmerkt door intensieve samenwerking, waarbij de klant altijd centraal staat.

Van grootwinkelbedrijf naar uitvaartzorg
Ellemieke deelt vol enthousiasme een voorbeeld uit de praktijk: “Een medewerker van een groot winkelbedrijf, geplaagd door een hectische omgeving vol prikkels, vond haar roeping in een geheel andere sector: uitvaartverzorging. Met hulp van Nieuwe Koers kon zij zich heroriënteren en een werkervaringsplek vinden in de uitvaartsector. Deze stap, die begon met het meelopen bij een uitvaartverzorger, leidde uiteindelijk tot betaald werk in een veld dat haar ware passie bleek. Een ander voorbeeld van een succesverhaal gaat over een vrachtwagenchauffeur, die door fysieke klachten en lange werkdagen zijn beroep niet meer kon uitoefenen. Zijn behoefte aan een wisselende werkplek en zijn affiniteit met water leidden hem naar een opleiding en uiteindelijk naar een baan als brug- en sluiswachter. Deze omschakeling bewijst dat met de juiste begeleiding, zelfs in uitdagende omstandigheden, nieuwe en vervullende carrièrepaden gevonden kunnen worden.”

+ berichten

Ik vind het leuk om samen met je op te lopen in een traject en je verdiepende vragen te stellen, zodat je zelf tot inzicht komt en een nieuw toekomstperspectief krijgt!