Mis geen re-integratiekansen
De arbeidsdeskundige kijkt breder
Mis geen re-integratiekansen
De arbeidsdeskundige kijkt breder
Arbeidsdeskundig onderzoek en advies
Is je medewerker langdurig ziek of zelfs volledig uitgevallen? Dan is het cruciaal om een arbeidsdeskundig onderzoek te overwegen. Als werkgever is het essentieel om helderheid te krijgen over de re-integratiemogelijkheden van je medewerker. Een arbeidsdeskundig onderzoek biedt inzicht in of en hoe je medewerker weer aan het werk kan, evenals de huidige werkcapaciteit.
Het inschakelen van een gecertificeerde arbeidsdeskundige is hierbij een slimme stap. Onze professional voert gesprekken met het bedrijf en de medewerker om te bepalen of terugkeer naar de eigen functie mogelijk is. In sommige gevallen kan het resultaat zijn dat de medewerker buiten de organisatie een nieuwe uitdaging vindt, ondersteund door een Spoor 2 re-integratietraject. Dit proces zorgt voor een zorgvuldige afweging van de mogelijkheden en ondersteunt zowel de werkgever als de werknemer in het vinden van een passende oplossing.
Wat doet een arbeidsdeskundige?
De arbeidsdeskundige van Nieuwe Koers geeft advies over de mogelijkheden van de zieke medewerker binnen het eigen bedrijf, maar denkt ook mee over de juiste stappen in het re-integratieproces. Vaak komt zij in beeld wanneer duidelijk wordt dat er sprake is van structurele beperkingen bij de medewerker, of wanneer het verzuim ongeveer een jaar duurt en er stappen gevolgd moeten worden volgens de Wet verbetering poortwachter (WVP).
Schakel tijdig een arbeidsdeskundige in
Als er sprake is van beperkingen, anders dan kort verzuim, loont het al snel om samen met een arbeidsdeskundige te kijken naar de mogelijkheden die er nog wel zijn. Hoe sneller in het proces de arbeidsdeskundige wordt ingeschakeld, hoe hoger de kans op succes.
Arbeidsdeskundig onderzoek
Onze gecertificeerde arbeidsdeskundige voert een arbeidsdeskundig onderzoek uit, om antwoord te kunnen geven op de vragen of de medewerker het eigen werk (eventueel aangepast) nog kan uitvoeren, of dat er beter gezocht kan worden naar ander werk bij de eigen werkgever of bij een andere werkgever.
Onze unieke aanpak:
Uitleg van onze unieke aanpak in stappen:
- Bedrijfsarts stelt de lijst met beperkingen op
- De afspraak voor het arbeidsdeskundig onderzoek wordt gepland (meestal door de verzuimcoördinator binnen de organisatie of HR of de leidinggevende)
- Het gesprek vindt plaats: eerst ongeveer een half uur met leidinggevende en medewerker over de afdeling en de inhoud van het werk van werknemer, daarna met werknemer alleen over achtergrond, de huidige situatie en de beperkingen. Met beiden wordt dan het gesprek afgerond en de conclusies worden gedeeld.
- Er vindt telefonisch overleg plaats tussen de arbeidsdeskundige en de bedrijfsarts om de visie op re-integratie(mogelijkheden) af te stemmen.
- De arbeidsdeskundige schrijft het rapport. Eventueel wordt aanvullende informatie opgevraagd.
- De arbeidsdeskundige deelt het rapport met de medewerker, die kan aangeven of hij of zij nog aanvullingen heeft op het rapport.
- Het rapport wordt eventueel aangepast.
- Het rapport wordt naar de contactpersonen bij de werkgever gestuurd.
- De leidinggevende en werknemer (eventueel met HR adviseur of verzuimcoördinator) bespreken het rapport en zetten de vervolgacties in (bijvoorbeeld het opstarten van een 2e spoortraject bij een re-integratiebedrijf zoals Nieuwe Koers).
Onze arbeidsdeskundigen
Veel gestelde vragen over arbeidsdeskundig onderzoek & advies
Wat vinden anderen van Nieuwe Koers
‘Hartstikke bedankt voor al je hulp! Vandaag mijn wing behaald en vrijdag mijn eerste vlucht naar Tenerife!’
‘Wil nog even benadrukken dat ik uitstekend door jou en Annemarie ben bijgestaan en geholpen…..mijn dank is groot. Fijn dat jullie er zijn in soms moeilijke tijden als het lichaam niet datgene meer doet wat je graag zou willen.’
‘In 2015 heb ik via Nieuwe Koers een traject gevolgd en ben ik in de zorg gaan werken als helpende. Inmiddels heb ik niveau 3 behaald en recent heb ik weer een certificaat gehaald. Ik ben zo blij met de richting die ik toen gekozen heb. Nogmaals bedankt voor al jullie hulp en ondersteuning!’
‘Ik vind het fijn dat je mij hebt vrij gelaten in de zoektocht naar andere passende functies’
‘Zonder jullie had ik dit niet gekund en was ik niet tot deze passende baan gekomen.’
‘Ik geef een 10! Alles gaat naar wens zowel via app, mail als sms. Ik heb geen klachten!’
‘Ik ben zeer te spreken over mijn werk en over mijn collega’s. Ik voel mij vanaf dag 1 al als een vis in het water. Ik ben blij dat ik helemaal op mijn plek zit.’
‘Ik ben zeer tevreden. En mijn nieuwe baan bevalt ook prima. En gaat ook goed. Weer lekker het oude ritme. Toch nog goed terecht gekomen na die vreselijke ziekte.’
‘Ik heb een baan van 24 uur plus een werkgever die de opleiding voor me wil betalen! De aanhouder wint! Dat hebben we samen gefikst!’
Klanttevredenheid werknemers*
Klanttevredenheid werkgevers*