Wet verbetering poortwachter (WVP)

Stap voor stap aan de slag met re-integratie

Wet verbetering poortwachter (WVP)

Stap voor stap aan de slag met re-integratie

WVP: je staat er niet alleen voor

Bij een langdurig zieke medewerker blijf je volgens de Wet verbetering poortwachter als werkgever minimaal twee jaar verantwoordelijk voor de re-integratie. Lukt terugkeren binnen het eigen bedrijf niet, dan moet je samen met je medewerker op zoek naar werk bij een andere organisatie: het 2e spoor traject.

Je hebt de keus: doe je alles zelf of schakel je een re-integratiebedrijf in? De wet- en regelgeving is behoorlijk ingewikkeld. Wij helpen je het spoor niet bijster te raken. Met ondersteuning van Nieuwe Koers heb je gegarandeerd een sluitend dossier voor UWV, beperk je de verzuimkosten en – heel belangrijk – komt jouw medewerker zo snel en goed mogelijk weer aan het werk.

Wij bellen je terug!

Meer advies over de Wet verbetering poortwachter of hulp bij re-integratie? Laat hieronder gegevens achter en we nemen contact met je op.

  Een arbeidsdeskundige spreken?
  Bel 0251 271367
  We kunnen ook videobellen.

  Werkwijze Nieuwe Koers

  Onze werkwijze is persoonlijk, praktisch en toekomstgericht. We zetten onze jarenlange ervaring en ons grote netwerk in om kandidaten snel weer aan de slag te helpen. Dat kan ook met vrijwilligerswerk, stage of een werkervaringsplaats. We blijven niet achterom kijken, gaan uit van wat er nu is en wat de kandidaat nog wél kan. Daarbij verliezen we jouw (zakelijke) belangen geen moment uit het oog.

  Wij begeleiden jou en je medewerker in een 2e spoor traject tot 104 weken na eerste ziektedag (‘einde wachttijd’), zodat je op ons kunt rekenen tot en met de uitspraak van het UWV over de WIA-aanvraag. Met de werknemer zetten we een heldere koers uit naar terugkeer op de arbeidsmarkt. We maken onder meer een persoons- en een zoekprofiel en helpen actief bij sollicitaties. Al meer dan 15 jaar zien we goede resultaten met onze positieve en persoonlijke aanpak.

  Nieuwe Koers

  De stappen in de Wet verbetering poortwachter

  De WVP schrijft een aantal stappen voor bij langdurige ziekte van een medewerker. Je bent samen met je werknemer verantwoordelijk voor de re-integratie en dus ook voor het goed doorlopen en vastleggen van al deze stappen.
  (bron: www.uwv.nl).

  Is je werknemer ziek? Dan moet hij dat zo snel mogelijk aan je doorgeven. Jij meldt je werknemer ziek bij de bedrijfsarts of arbodienst. Die neemt vervolgens contact op met je werknemer.
  Na bijna zes weken heeft je werknemer een gesprek met de bedrijfsarts of arbodienst. Die stelt vast wat je werknemer nog wel kan en wat niet. Dit heet de Probleemanalyse WIA. Als werkgever begin je met de aanleg van een dossier. Hierin bewaar je alle afspraken die je maakt over de re-integratie. Voor veel bedrijven is dit een goed moment om hulp in te roepen van een re-integratiebedrijf, zoals Nieuwe Koers.
  Samen met de werknemer maak je uiterlijk in de achtste ziekteweek een Plan van aanpak WIA. Hierin staat wat jullie gaan doen om ervoor te zorgen dat je werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk kan.
  In de 42e week meld je jouw werknemer ziek bij UWV. Doe dat bij voorkeur digitaal. Dat betekent minder handelingen, kortere wachttijden en minder risico op fouten.
  Als je werknemer bijna een jaar (52 weken) ziek is, stellen jullie samen de Eerstejaarsevaluatie Plan van aanpak WIA op. Hierin staat hoe de re-integratie tot nu toe is verlopen en welke stappen er nog volgen. Dit wordt ook wel het ‘opschudmoment’ genoemd. Is de verwachting dat de medewerker terug kan keren binnen je bedrijf? Of moet er een 2e spoor traject worden opgestart om de medewerker te begeleiden naar een baan buiten het bedrijf? Onze arbeidsdeskundige kan aan de hand van een arbeidskundig onderzoek adviseren over de verdere stappen in de re-integratie.
  Is je werknemer ongeveer anderhalf jaar (88 weken) ziek? Dan krijgt hij van het UWV een brief over het aanvragen van een WIA-uitkering.
  Wil je werknemer een WIA-uitkering aanvragen? Stel dan uiterlijk twee weken voordat hij de aanvraag doet samen de Eindevaluatie Plan van aanpak WIA op. In dit document moet staan wat de stand van zaken is van de re-integratie. Uiterlijk in de 91e ziekteweek geef je de werknemer kopieën van alle documenten uit het re-integratieverslag. Leg uit dat het erg belangrijk is dat hij de formulieren invult en met alle gevraagde bijlagen op tijd opstuurt naar het UWV. Je kunt dit ook samen doen.
  Je werknemer moet de WIA-uitkering uiterlijk in de 93e ziekteweek aanvragen.

  Waarom kiezen voor een arbeidsdeskundige van Nieuwe Koers?

  • Duidelijk en praktisch advies

  • Onafhankelijk

  • Ervaren

  Verder lezen

  Maak kennis met onze deskundigen

  Ellemieke Poortvliet
  Ellemieke PoortvlietRe-integratie specialist
  Daisy Konijn
  Daisy KonijnRe-integratie specialist
  Kendra Datema
  Kendra DatemaRe-integratie specialist
  Manuela van Keulen
  Manuela van KeulenRe-integratie specialist

  Arbeidsdeskundig advies

  Als je te maken hebt met een langdurig zieke medewerker kan het zinvol zijn een arbeidsdeskundige in te schakelen. Dit is een onafhankelijke specialist die onderzoekt of/hoe de uitgevallen medewerker de huidige functie nog kan uitvoeren.

  De juiste stappen

  De arbeidsdeskundige van Nieuwe Koers geeft advies over de mogelijkheden van de zieke medewerker binnen het eigen bedrijf, maar denkt ook mee over de juiste stappen in het re-integratieproces. Vaak komt zij in beeld wanneer duidelijk wordt dat er sprake is van structurele beperkingen bij de medewerker, of wanneer het verzuim ongeveer een jaar duurt.

  Arbeidsdeskundig onderzoek

  Onze gecertificeerde arbeidsdeskundige voert een arbeidsdeskundig onderzoek uit, om antwoord te kunnen geven op de vragen of de medewerker het eigen werk (eventueel aangepast) nog kan uitvoeren, of dat er beter gezocht kan worden naar ander werk bij de eigen werkgever of bij een andere werkgever.

  Wij bellen je terug!

  Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op.

   Onze opdrachtgevers

   Met meer dan 15 jaar ervaring in re-integratie, hebben wij veel branche-specifieke kennis en een waardevol netwerk opgebouwd. Voor onze opdrachtgevers weten we wat er speelt. Wij spreken de taal, kennen de specifieke klachten en risico’s en hebben daarop extra expertise ontwikkeld.

   Tata Steel
   Aandacht Arbo
   Consense Arbo
   TVM
   FedEx
   IJmond Transport Groep
   Horizon College
   Parnassia Groep
   Tanke Transport
   Nedflex
   AB
   IKEA
   de Buch
   DEKA markt
   DEKA markt
   Lavans

   Onze opdrachtgevers

   Met meer dan 15 jaar ervaring in re-integratie, hebben wij veel branche-specifieke kennis en een waardevol netwerk opgebouwd. Voor onze opdrachtgevers weten we wat er speelt. Wij spreken de taal, kennen de specifieke klachten en risico’s en hebben daarop extra expertise ontwikkeld.

   Lavans
   Aandacht Arbo
   Consense Arbo
   TVM
   FedEx
   IJmond Transport Groep
   Horizon College
   Parnassia Groep
   Tanke Transport
   Nedflex
   AB
   IKEA
   de Buch
   DEKA markt
   DEKA markt
   Lavans
   Print Friendly, PDF & Email