De huidige gespannen arbeidsmarkt biedt kansen voor mensen die niet zomaar vanzelf op de juiste plek terechtkomen. Ik merkte dat onlangs weer eens, door een cliënt die was uitgevallen bij de werkgever waar hij al 14 jaar werkte. Door een burn-out zinkt hij in een diep dal en ontdekt dan pas dat hij een ASS (autisme spectrum stoornis) heeft. Hij leert welke valkuilen daarbij horen en krijgt hulp om met zijn stoornis te dealen in zijn privésituatie.

Teveel prikkels

Een jaar of twee na zijn ziekmelding wordt hij bij mij aangemeld. Na een assessment vinden we een laagdrempelige werkplek: in de huishouding van een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij houdt zich bezig met de was. Gestructureerd en overzichtelijk werk, wat een tijdje goed gaat. Dan merkt hij dat de werkomgeving hem toch teveel prikkels geeft. Langzaam begint hij weer meer te denken aan werk op kantoor, misschien iets in de ICT.

Thuiswerken? Prima

Zijn werkgever denkt mee en gaat akkoord met een nieuwe plek in dezelfde organisatie. Bekend met de prikkelgevoeligheid van deze man zorgt de werkgever voor een afgestemde werkplek en kan hij aan de slag als applicatiemedewerker. We starten met weinig contacten: alleen met zijn direct leidinggevende en één collega. Door corona is thuiswerken een must; voor hem prima, zo kan hij de prikkels rustig opbouwen. Het gaat steeds beter, hij durft meer aan. In overleg breiden we de contactmomenten voorzichtig uit.

Werkgever die meedenkt

Inmiddels heeft mijn cliënt zijn plek helemaal gevonden en leert hij (en ook zijn werkgever) steeds beter omgaan met de uitdagingen en valkuilen waar de ASS hem voor stelt. Voor mij als jobcoach is het geweldig om te zien hoe iemand (met een academische opleiding!) die jarenlang verslagen thuis zit en denkt dat zijn werkende leven voorbij is, weer een passende plek vindt. Wat daarvoor nodig was? Voldoende inzicht in de eigen (on)mogelijkheden, wat ondersteuning en coaching, én een werkgever die bereid is mee te denken en aanpassingen te doen. En die zijn er gelukkig – mede dankzij de eerder genoemde krapte op de arbeidsmarkt – steeds meer.

+ berichten

In mijn werk ben ik daadkrachtig en probeer ik verbinding te maken met mijn gesprekspartner. Alleen als er wederzijds vertrouwen is, kun je met elkaar het gestelde doel bereiken.