In 2021 ontwikkelden wij de loopbaanthermometer en deze is ruim 1100 keer ingevuld. De loopbaanthermometer is een instrument dat werknemers helpt hun werkplezier en tevredenheid over hun loopbaan te beoordelen. Door het invullen van de loopbaanthermometer krijgen werknemers inzicht in hun huidige loopbaanstatus en gebieden die mogelijk verbeterd kunnen worden. De uitkomst kan gebruik worden om in gesprek te gaan met de werkgever. Het uiteindelijke doel is om werknemers te ondersteunen in hun loopbaan.
Wij delen graag onze bevindingen:
1 Doe jij je werk met veel plezier?
Wij hebben zelf een leuke baan en dat gunnen wij een ander ook! Als je ons al wat langer kent, weet je dat dit een belangrijke missie van ons is. En het is een vraag die we met regelmaat aan onszelf stellen.
Opvallend is dat niet voor iedere werknemer geldt dat hij blij is met zijn werk. Uit de uitkomsten blijkt dat 54% van de werknemers zijn werk met plezier doet. Eerder was dit nog 64%.
Dit is een uitkomst waar wij als loopbaancoaches best wel van schrikken. Als je zoveel tijd besteed aan je werk, wil je toch zeker iets doen waar je ook blij van thuis komt!
Er kunnen natuurlijk verschillende redenen zijn, waardoor je minder blij met je werk bent. Hoe dan ook, lijkt het ons belangrijk om te onderzoeken wat je hier zelf aan kunt veranderen. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je op zoek gaat naar een andere baan, maar soms helpt het al om je eigen gedrag te veranderen én het bespreekbaar te maken met je leidinggevende. Die is zeker ook gebaat bij een medewerker die met plezier en passie werkt.
Loopbaancoaching kan je helpen om te achterhalen waar de knelpunten liggen en wat je in de toekomst wel wilt. Maak er werk van!
2 Sluit jouw werk goed aan op de vaardigheden die je hebt?
74% van de werknemers, doet werk dat aansluit bij zijn of haar vaardigheden. Maar wat nu als je merkt dat het werk niet goed aansluit bij je vaardigheden? Ik zie dat dit kan leiden tot gevoelens van ontevredenheid, frustratie en demotivatie bij werknemers.
Om deze situatie te verbeteren, adviseren wij om het volgende te doen:
- Loopbaancoaching: Raadpleeg een loopbaancoach om je te helpen bij het identificeren van je sterke punten en bij het vinden van een carrière die beter bij je past.
- Zelfevaluatie: Overweeg wat voor jou echt belangrijk is in een baan en hoe je vaardigheden kunnen bijdragen aan een betere match.
- Loopbaanonderzoek: Onderzoek andere functies en carrièremogelijkheden die beter aansluiten bij je vaardigheden en interesses.
- Bijscholing en training: Overweeg het volgen van cursussen, workshops of trainingen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die je kunnen helpen bij het vinden van een beter passende baan.
- Intern overleg: Praat met je leidinggevende of HR-afdeling over je vaardigheden en interesses, en kijk of er mogelijkheden zijn om binnen het bedrijf van functie te veranderen.
- Netwerken: Maak gebruik van professionele netwerken om contact te leggen met mensen in jouw gewenste vakgebied en om mogelijkheden voor een beter passende baan te ontdekken.
- Proactief solliciteren: Begin actief te solliciteren naar functies die beter aansluiten bij je vaardigheden en interesses.
Het kan soms tijd en inspanning vergen om werkzaamheden te vinden die goed aansluit bij je vaardigheden en interesses, maar het is zeker de moeite waard om te streven naar meer voldoening en succes in je loopbaan. Het nemen van actieve stappen om je vaardigheden beter te benutten, kan zelfs een positieve invloed hebben op je algehele welzijn.
3 Voel jij je voldaan na een werkdag?
Uit onze loopbaanthermometer is gebleken dat in 2021 bijna de helft van de respondenten zich voldaan voelde na een werkdag. Maar in 2023 is dit flink gedaald tot 32%!
Een bericht dat wij best zorgwekkend vinden. Want een gevoel van voldoening na het werk is essentieel voor het welzijn en de motivatie van werknemers. Een lage mate van voldoening kan leiden tot verminderde productiviteit, burn-out en een negatieve invloed op de algehele werksfeer.
Of je nu werkgever of werknemer bent: onderzoek wat de oorzaak is van het gebrek aan voldoening.
Ellemieke deelt: “Als ik alleen maar bezig ben met brandjes blussen en ad hoc zaken oppakken, dan geeft dat mij bijvoorbeeld geen voldaan gevoel na een dag werken. De enige die daar iets aan kan veranderen, ben ik zelf.” Hoe werkt dat voor jou?
Aandacht voor loopbaanontwikkeling kan zeker bijdragen aan de zelfsturing van werknemers. Want het krijgen van voldoening is in de eerste plaats iets waarvoor je zelf in actie moet gaan komen!
4 Hoe zorg jij voor balans tussen werk en privé?
Daisy vertelt: “Voor mij helpt het om elke dag tijdens werktijd een wandeling te maken. Even in beweging komen en tijd doorbrengen in de natuur helpt om mijn gedachten te verfrissen.”
Interessant genoeg blijkt uit de loopbaanthermometer dat de balans tussen werk en privé nog altijd voor 50% van de werknemers niet optimaal is.
Nog verontrustender is dat deze balans in de afgelopen jaren lijkt te verslechteren. In 2021 gaf nog 61% van de respondenten aan een goede balans tussen werk en privé te ervaren. Helaas is dit cijfer in de jaren 2022 en 2023 gedaald naar slechts 50%.
Als loopbaancoach staan wij klaar om je te ondersteunen bij het vinden van een betere balans en het ontwikkelen van strategieën om met uitdagingen om te gaan.
5 Weet jij te benoemen waar je goed in bent?
We weten steeds minder goed te benoemen waar we goed in zijn.
Een opvallende bevinding uit onze loopbaanthermometer. In 2021 kon nog 53% van de respondenten benoemen waar ze echt goed in zijn, dit percentage is tot onze bezorgdheid gedaald naar slechts 34%!
We geloven dat het ontdekken en erkennen van onze unieke kwaliteiten van essentieel belang is voor persoonlijke groei en carrièreontwikkeling. Als loopbaancoach zien wij dagelijks hoe het bewustzijn van onze sterke punten leidt tot meer zelfvertrouwen en werkplezier!
6 Weet jij in welke richting je je wilt ontwikkelen?
Naast de uitdaging om onze sterke punten te benoemen, zien we ook dat veel mensen het lastig vinden om duidelijk te benoemen in welke richting ze zich willen ontwikkelen.
In 2021 wist nog 42% van de respondenten in welke richting ze zich wilden ontwikkelen en zetten ze ook daadwerkelijk stappen in die richting. Dit percentage is in 2023 gedaald naar slechts 28%.
Het nadenken over stappen in je loopbaan:
- Geeft je focus en richting.
- Vergroot je zelfbewustzijn en motivatie.
- Helpt je om beslissingen te nemen.
- Vermindert je stress omdat je weet waar je naartoe wilt.
Nieuwsgierig naar jouw eigen loopbaanthermometer? Je kunt hem gratis invullen op https://www.loopbaanthermometer.nl/