Jobcoaching ken je waarschijnlijk wel als voorziening die wordt toegekend door UWV of gemeente, bedoeld om mensen met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen bij hun werk in een reguliere functie.

Maar wist je dat je een jobcoach ook heel succesvol kunt inzetten om ziekteverzuim, verstoring van de arbeidsrelatie en zelfs ontslag te voorkomen? En om je mensen te helpen hun talenten en vaardigheden verder te ontwikkelen, zodat zij met meer plezier werken en duurzaam inzetbaar zijn?

Een interessante gedachte, toch?

Een jobcoach kan vastlopende medewerkers helpen erachter te komen of zij wel op de juiste plek zitten. Of de juiste vaardigheden hebben voor hun functie binnen de organisatie. Of hen leren hoe zij hun grenzen beter kunnen bewaken. Kijk bijvoorbeeld naar Joost (38), applicatiemedewerker bij een grote organisatie.

Joost kan slecht tegen veel prikkels op de werkvloer. Nee-zeggen is voor hem ontzettend moeilijk. Joost voelde zich op zijn vorige werkplek verantwoordelijk voor het totale proces waar hij slechts een onderdeel van was. Stoorde zich enorm aan collega’s die – in zijn ogen – niet datzelfde verantwoordelijkheidsgevoel hadden. Met zijn leidinggevende besprak hij dit wel, maar er werd niets mee gedaan. Geen tips hoe ermee om te gaan, alleen het advies om het los te laten. Het leidde tot overbelasting en uiteindelijk tot langdurige uitval.

Bij zijn huidige organisatie is er ruimte om eens in de drie weken met een jobcoach te praten over de zaken waar hij tegenaan loopt. Samen bespreken ze zijn verantwoordelijkheden en de grenzen van zijn functie. Hij begrijpt beter wat hij bij de ander kan laten en hoe hij dreigende overbelasting bespreekbaar maakt bij zijn leidinggevende. Dit geeft hem rust en overzicht, en zijn werkgever kan vertrouwen op een stabiele kracht.

Het verhaal van Joost is slechts één van de vele situaties waarin onze jobcoaches werkgevers en werknemers konden helpen verzuim te voorkomen en inzetbaarheid te verbeteren. Meer weten? Meld je aan voor onze gratis webinar ‘Voorkom uitval met Jobcoaching’ op 24 juni  aanstaande, van 9.00 tot 9.45 uur en ontdek wat jobcoaching voor jouw organisatie kan betekenen.

Meld je aan voor deze webinar!

Laat je e-mailadres achter en je wordt uitgenodigd.

    + berichten

    In mijn werk ben ik daadkrachtig en probeer ik verbinding te maken met mijn gesprekspartner. Alleen als er wederzijds vertrouwen is, kun je met elkaar het gestelde doel bereiken.