Bore-out: het nog al te vaak onderschatte broertje van burn-out. Toch is ‘uitval door verveling’ schrikbarend vaak verantwoordelijk voor langdurig verzuim. Hoe herken je de signalen en belangrijk: wat kun je doen om het te voorkomen?
Bore-out in tijden van corona

In deze tijd is er veel aandacht voor uitval ten gevolge van burn-out. In ons vorige blog deelde mijn collega Daisy haar zorg hier al over. Maar ken je ook bore-out: uitval door verveling? Ik merk dat hier veel minder aandacht voor is, maar onderbelasting kan echt net zo ziekmakend zijn als overbelasting!

Onderbelasting kan net zo ziekmakend zijn als overbelasting

Onvoldoende uitdaging

De symptomen van bore-out lijken op die van een burn-out, denk aan moeheid, uitstelgedrag, slechte concentratie, cynisme, etc maar de oorzaak ligt op een heel ander vlak: verveling en onvoldoende uitdaging. Voor veel mensen is de coronatijd een periode van sleur en stilstand. Doordat we zoveel mogelijk thuis werken, ziet elke dag er hetzelfde uit. Als de capaciteiten van de medewerker onvoldoende worden aangesproken en het werkgeheugen niet meer wordt geprikkeld, kunnen klachten ontstaan die leiden tot uitval.

Vroegsignalering van bore-out

Vroegsignalering van dreigende uitval bespaart veel zorgen, onrust en kosten. Door er op tijd bij te zijn en samen de juiste stappen te zetten, kun je (langdurige) uitval en daarmee vervanging van een zieke medewerker voorkomen. Misschien kom je samen tot de conclusie dat je medewerker meer werkgeluk kan halen uit een andere functie. Dan is dat een mogelijke oplossing om te onderzoeken en te organiseren. Bedenk eens hoeveel onrust dat kan schelen! Bij interne herplaatsing hou je zelf de grip op het moment van vervangen en eventueel inwerken, in plaats van hoge kosten te maken voor tijdelijke ziektevervanging.

Hou contact

Reden genoeg dus om ook alert te zijn op de signalen van bore-out, zodat je tijdig kunt bijsturen. Hou contact, ook met je thuiswerkers. Ga bij signalen van bore-out in gesprek over een mogelijke nieuwe taak of functie die de medewerker weer voldoende prikkels geeft. Ieder mens wil tenslotte iets doen dat hem boeit en zin geeft!

Wil jij weten hoe je op tijd signaleert hoe het met je medewerker gaat? En wat jij kunt doen om te voorkomen dat je medewerker uitvalt? Meld je dan aan voor ons webinar op 15 april 2021. Hierin krijg je van ons ook een handige tool, zodat je daarna gericht in gesprek kunt gaan met je medewerkers.

 Schrijf je nu vast in voor ons webinar op 15 april!

 Ellemieke Poortvliet, Loopbaancoach bij Nieuwe Koers

Meld je aan voor deze webinar!

Laat je e-mailadres achter en je wordt uitgenodigd.

    + berichten

    Ik vind het leuk om samen met je op te lopen in een traject en je verdiepende vragen te stellen, zodat je zelf tot inzicht komt en een nieuw toekomstperspectief krijgt!