Het is zeker niet eenvoudig, maar belangrijker dan ooit: een goede balans vinden tussen privé en werk. Dit kun je doen om als thuiswerker stress te beperken (en toch nog wat werk gedaan te krijgen).

Bij Nieuwe Koers waren we tot enkele weken geleden thuiswerken niet of nauwelijks gewend. Misschien geldt dat voor jou ook wel. Dan ervaar je waarschijnlijk ook dat het een flinke omslag is… Je zit meer dan normaal achter de laptop en praat je suf aan de telefoon of in Zoom-sessies. En dan nóg heb je het onrustige gevoel dat je dingen misloopt, gewoon omdat je geen ‘koffieautomaatgesprekjes’ met je collega’s hebt. Stress dus.

Privésituatie is bepalend

Je thuissituatie bepaalt vaak wat het is dat jou stress geeft. Ben je alleenstaand, dan mis je de  afleiding, motivatie en gezelligheid die de sociale interactie met collega’s je normaal biedt. Je hebt minder dag-structuur en werkt misschien te lang door, zonder jezelf een pauze te gunnen. Zit je met het hele gezin thuis, dan heb je aan afleiding in ieder geval geen gebrek. Er is altijd wel iemand die verzorging, aandacht, hulp bij staartdelingen of peptalk nodig heeft. Dat combineert vaak slecht met de druk die je voelt van niet-beantwoorde mailtjes, belangrijke deadlines en collega’s die wachten op antwoord. Ook daar ligt stress al snel op de loer

Balans als voorwaarde

Wat je privésituatie ook is: een goede balans vinden tussen werk en privé was nog nooit zo belangrijk. Het is een voorwaarde voor mentale én fysieke fitheid. Je hebt dat evenwicht nodig om voor jezelf, je gezin en andere mensen om je heen te kunnen zorgen én met plezier te blijven werken.

Bij Nieuwe Koers is – zeker in deze tijd – veel aandacht voor vitaliteit van medewerkers. We krijgen de ruimte om onze werktijden flexibel in te delen, de balans te vinden en te houden. Af en toe iets minder werken of een dagje vrij nemen om voor een gezinslid te zorgen of gewoon om je even te kunnen ontspannen – dat mag. Dat houdt je fit en geeft je nieuwe energie. En energie is de perfecte tegenhanger voor stress.

Zoom-workout

Ook het in verbinding blijven met collega’s levert energie. Leuk om te zien op welke creatieve manieren dat bij Nieuwe Koers gebeurt: een dagelijks online koffiemomentje, een groepswhatsapp waarin we successen of hulpvragen met elkaar delen en aandacht hebben voor ieders werk. Zelfs een wekelijkse sportieve Zoom-workout waarin we ons lichaam (en de lachspieren) weer eens lekker in beweging zetten. Ook is het fijn dat onze werkgever regelmatig persoonlijk contact opneemt; alle collega’s voelen zich gehoord en er is begrip voor ieders persoonlijke situatie.

Vanuit onze dagelijkse praktijk als re-integratiespecialisten zijn wij ons zeer bewust van risico’s als overspannenheid en burn-out, als de balans tussen werk en privé langdurig ontbreekt. Door daar nu ook zelf aandacht aan te geven als thuiswerkers, komen we straks fit (en weer wat wijzer) uit deze uitdagende periode.

Hoe doen jullie dat als bedrijf?

+ berichten

Doordat ik enige tijd geleden zelf ook een loopbaantraject heb doorlopen, heb ik mijn kwaliteiten en wensen ten aanzien van een baan goed in kaart kunnen brengen. Dit heeft geresulteerd in mijn huidige functie van trajectbegeleider waar ik ontzettend blij van wordt en energie van krijg. Ik neem mijn verhaal regelmatig mee in het gesprek naar mijn klanten toe omdat ik wil dat zij net zo gelukkig worden in een baan zoals ik dat nu ben!