Loopbaantrajecten zijn hot.

Geen wonder: de afgelopen maand schreeuwden de grote opleidingsinstituten het van de daken: loopbaanadvies is voor iedereen bereikbaar. Gratis! De overheid trakteert, uit een potje met 14 miljoen subsidie. 22.000 mensen meldden zich binnen één maand aan en de loopbaancoaches waren niet aan te slepen.

De inschrijving op deze subsidie is inmiddels gestopt. Gratis loopbaanadvies bestaat niet meer. Wat nu? Moet nu iets wat eerst voor niks kon opeens geld kosten? Waarom zou je eigenlijk überhaupt geld uittrekken voor een loopbaantraject? Vijf redenen voor werkgevers én werknemers om zo’n investering níet te doen.

  1. Het geld dat je er in moet steken… Het is in deze Corona-tijd toch al lastig genoeg om als werkgever het hoofd boven water te houden? Er komt vast wel weer een overheidssubsidie; we wachten nog wel een jaartje.
  2. Zo’n traject kost natuurlijk ook tijd. Tijd voor de gesprekken, tijd om gesprekken voor te bereiden en om achteraf te reflecteren. De werkdruk is al zo hoog, we hebben helemaal geen tijd over. En trouwens: tijd is geld (zie onder 1.).
  3. Een loopbaantraject zet mensen in beweging. Dat is spannend, want van tevoren weet je nooit precies hoe dat gaat uitpakken. Misschien gaat je medewerker zich wel anders gedragen, of allerlei vragen stellen. Misschien wil hij wel dingen gaan veranderen. Zit je daar wel op te wachten?
  4. Als werknemer kun je tijdens zo’n loopbaantraject ook dingen over jezelf ontdekken, die je liever níet onder ogen komt… Als jouw valkuil of je blinde vlek naar boven komt, kun je er vanaf dat moment niet meer omheen. Je móet er iets mee en dat kost lef en energie.
  5. Het volgen van een loopbaantraject is behoorlijk egoïstisch. Je bent even vooral met jezelf bezig. Het gaat om jouw geluk, jouw ontwikkeling, de baan die bij jou past. Heb je daar wel recht op? En ben je eigenlijk wel klaar voor verandering?

Nou, oké dan. Ook nog even een reden om wél een loopbaantraject te (laten) volgen: je leert er omdenken. Denken in termen van kansen, en niet van problemen. Da’s ook wat waard.

Heb jij óók een goede reden om (niet) te investeren in een loopbaantraject? Dan kom ik graag met je in contact.

+ berichten

Ik vind het leuk om samen met je op te lopen in een traject en je verdiepende vragen te stellen, zodat je zelf tot inzicht komt en een nieuw toekomstperspectief krijgt!