Vinger aan de pols in tijden van Corona

Ook in het voorjaar van 2021 werken we nog zoveel mogelijk thuis. Belangrijk in de strijd tegen Covid-19, maar voor jou als HR-manager of leidinggevende maakt de fysieke afstand het een stuk lastiger om de vinger aan de pols te houden. Zitten je medewerkers nog lekker in hun vel? Doen ze veel meer of juist minder dan anders, kunnen ze de motivatie nog opbrengen? De (mentale) gezondheid van je mensen is belangrijk. Langdurig ziekteverzuim wil je voorkomen; goede vervanging vinden is lastig en kostbaar.

Zorgen over mentale gezondheid

In een artikel van RTL nieuws las ik: We staan massaal op omvallen door de coronacrisis: de mentale golf komt eraan. De stress neemt toe en het aantal mensen dat binnen drie tot zes maanden met een burn-out omvalt, is verviervoudigd.’ Ik herken dat beeld uit onze praktijk. Werknemers die ik coach zijn bezorgd over hun mentale gezondheid. De combinatie van corona-moeheid en thuiswerken zorgt voor toenemende werkdruk, terwijl de motivatie juist afneemt. De ideale voedingsbodem voor langdurige uitval…

Voorkomen is beter dan genezen, maar vereist nu net wat meer aandacht.

Extra alert op signalen

Wat kan je als werkgever in deze tijden doen om langdurig verzuim te voorkomen? Belangrijk is om extra alert te zijn op signalen die voorafgaan aan verzuim. Door het thuiswerken en videogesprekken zijn die lastiger op te pikken, dus dat vereist gerichte aandacht. Wat wij bijvoorbeeld vaak zien, is dat iemand die altijd heel gemotiveerd en betrokken was zich meer afzondert en uiteindelijk alleen nog de eigen verantwoordelijkheden oppakt. Er is geen energie meer voor extra taken en niet zelden openbaren zich vage lichamelijke klachten. Zo’n signaal moet je zeker serieus nemen. Niet wachten tot het erger wordt.

In beweging komen

Binnen de trajecten waarin wij klanten begeleiden, hebben we veel aandacht voor wat nu speelt. Wat maakt dat je stress ervaart? Hoe behoud of vergroot je de werk-/privébalans?”,  Met dergelijke vragen gaan we aan de slag. En dan zie je dat mensen weer in beweging komen en dat we uitval vaak kunnen voorkomen.

Schrijf je in voor ons webinar op 15 april! 

In ons webinar laten we je met praktijkvoorbeelden zien hoe je – ook op afstand – langdurig verzuim kunt voorkomen. Ook geven we je toegang tot een handige tool waarmee je dreigende burn-out (of bore-out!) sneller en beter kunt signaleren.

Daisy Konijn, Loopbaancoach bij Nieuwe Koers

Meld je aan voor deze webinar!

Laat je e-mailadres achter en je wordt uitgenodigd.

    + berichten

    De klant in beweging krijgen is mijn drijfveer. Door een spiegel voor te houden en de juiste vragen te stellen wordt het eigen inzicht vergroot en kunnen we doelgericht te werk gaan in het traject. Mijn achtergrond in de NLP maakt mij flexibel in mijn manier van coachen.