Je eigen netwerk biedt vaak de beste kansen om de baan te vinden die bij je past. Veel van mijn klanten weten dat wel, maar denken dat zij – bijvoorbeeld omdat ze al lange tijd thuis zitten – geen netwerk meer hebben om een beroep op te doen. Wat zij vergeten is dat ook de mensen die je spreekt tijdens je work-out in het park je netwerk zijn. Net als de buren waarmee je kletst tijdens de buurt-BBQ, de ouders op het schoolplein en je mede-cursisten bij de cursus Spaans. Iedereen die je kent en die een positieve indruk van je heeft, kan jou die ene tip geven of je ergens introduceren. En het mooie is: ook de mensen uit jouw netwerk hebben een netwerk. Er is ooit uitgerekend dat je binnen drie schakels (de vrienden van de vrienden van jouw vrienden) toegang hebt tot alle inwoners van Nederland.

Iedereen die je kent en die een positieve indruk van je heeft, kan jou die ene tip geven of je ergens introduceren.

Baasje zoekt een baan

Onlangs vertelde een van mijn klanten dat hij een nieuwe baan heeft gevonden via iemand waarmee hij regelmatig een stukje opliep tijdens het honden uitlaten. Ze hadden een leuk gesprekje gehad over werk en mijn klant had verteld dat hij op zoek was naar een bepaalde functie. Een paar maanden later kwam zo’n functie vrij bij het bedrijf waar zijn wandelmaatje werkte en mocht hij op gesprek komen. Een andere klant heeft via mijn netwerk een baan gevonden bij een gemeente. Hij belde me vorige maand op omdat ze daar een nieuwe collega zochten, of ik nog iemand voor deze functie wist? Binnenkort gaat een andere klant van mij daar aan de slag!

Gunnen en gegund worden

Toch moet je, ook als je je netwerk wel benut, soms geduld hebben. Sommige mensen verwachten direct een nieuwe baan te vinden door het netwerkcontact. Terwijl netwerken gaat om gunnen en gegund worden. Een zaadje planten. Onderzoeken wat je voor elkaar kunt betekenen op korte, maar vooral op langere termijn. Als je een ander vraagt zijn of haar netwerk voor jou open te stellen, wees dan duidelijk: wat voor werk zoek je, aan welk netwerkcontact heb je behoefte en wat wil je daarmee bereiken? Wees ook eerlijk over wat je te bieden hebt; als iemand jou bij zijn contacten introduceert moet hij op jouw informatie kunnen vertrouwen. En tenslotte: voel geen gene om op een ander af te stappen of de telefoon te pakken; de meeste mensen vinden het fijn om een ander iets te gunnen en denken graag met je mee.

Verkooppraatjes

Netwerken betekent dus niet per se dat je op een onmogelijk vroeg tijdstip met een groep onbekenden moet ontbijten en hun ‘verkooppraatjes’ aanhoren. Zoek het gewoon dichtbij huis. Maar steek er wel regelmatig energie in. Bij Nieuwe Koers hebben wij in 17 jaar een flink landelijk netwerk opgebouwd in verschillende branches, waar we nieuwe medewerkers kunnen voorstellen. Toch blijven ook wij continu aan ons netwerk bouwen en stimuleren wij onze klanten hetzelfde te doen. Want hoe groter je net, des te kleiner de kans dat je erachter vist als het om jouw droombaan gaat.

+ berichten

Als arbeidsdeskundige zet ik graag mijn expertise en ervaring in om met werkgever én werknemer mee te denken over de mogelijkheden. Zo missen we geen enkele re-integratiekans.

Lees meer over