Als specialisten in 2e spoortrajecten hebben we bij Nieuwe Koers inmiddels al veel mensen begeleid  naar ander werk. Samen doorloop je alle fases die bij zo’n zoektocht komen kijken. Rouw, omdat het oude werk niet meer gaat. Frustratie en verdriet over het verlies van mogelijkheden. Onzekerheid over de toekomst. Een ingewikkeld proces, waarin je – naast alle emoties – te maken krijgt met uiteenlopende belangen.

De tijd dringt

Allereerst het belang van de klant zelf. De één hoopt – soms tegen beter weten in – dat het nog gaat lukken om terug te keren op de huidige werkplek en staat nauwelijks open voor andere mogelijkheden. De ander wil vooral focussen op herstel en tijd krijgen om daar rustig aan te werken met diverse behandelaars. Allebei begrijpelijk, maar helaas geeft de wet die ruimte meestal niet. Na één jaar begint de tijd te dringen en moet er verder worden gekeken. Of de klant daar nou aan toe is of niet.

Na één jaar begint de tijd te dringen en moet er verder worden gekeken.

Hete adem

Ook de werkgever heeft zo zijn belangen. Hij betaalt al geruime tijd een salaris waar geen diensten tegenover staan. In de meeste gevallen wil de werkgever graag dat een medewerker goed begeleid wordt naar ander werk. Maar soms ligt er al een hele geschiedenis aan verzuim en is de relatie verstoord. Niet zelden voelen we de hete adem van een werkgever die vooral wil dat een werknemer zo snel mogelijk herplaatst wordt. En dan heeft de werkgever ook nog te maken met het UWV dat wil zien of hij voldoende re-integratie inspanningen heeft gedaan om na twee jaar ziekte afscheid te kunnen nemen van de zieke medewerker.

Schade door letsel

Nog een tikje ingewikkelder wordt het als er sprake is van letselschade en er vanuit een ‘tegenpartij’ ook adviseurs betrokken zijn. Dan moet er gelijktijdig met het 2e spoor re-integratietraject een schikking worden getroffen  of duidelijk worden vastgesteld welke schade de medewerker heeft geleden als gevolg van het letsel.

Als 2e spoorspecialist zit je midden in dat krachtenveld, met een specifieke opdracht: de medewerker onafhankelijk adviseren en ondersteunen bij diens zoektocht naar een passende baan. Een mooie én ingewikkelde opdracht!

+ berichten

Ik vind het leuk om samen met je op te lopen in een traject en je verdiepende vragen te stellen, zodat je zelf tot inzicht komt en een nieuw toekomstperspectief krijgt!