Als jobcoach begeleid ik mensen op de werkvloer bij de uitvoering van hun taken, zodat zij uiteindelijk zelfstandig kunnen werken. In de praktijk merk ik dat veel werkgevers denken dat je een jobcoach alleen kunt inzetten voor werknemers met een verstandelijke beperking. Maar dat is niet zo. De jobcoach is er voor alle meedoenmensen met ‘een afstand tot het werk’. Een werknemer met een vorm van autisme bijvoorbeeld, die in zijn werk wordt beperkt door een prikkelrijke omgeving. Maar ook iemand met Niet Aangeboren Hersenletsel (bijvoorbeeld door een ongeval) kan uitvallen door een te grote prikkelbelasting op het werk.

Thuiszitten of meedoen

Ik werk als jobcoach ook met mensen met psychische klachten als borderline, bipolaire stoornis of depressie. Medewerkers die – bijvoorbeeld met een burn-out of een paniek/angststoornis – een tijd thuis hebben gezeten, kunnen een enorme drempel ervaren om weer aan de slag te gaan: ook voor hen is de jobcoach een grote steun. Net als voor de mensen die ondanks een chronische ziekte graag willen werken. Voor al deze mensen met hun verschillende achtergronden en problematiek kan de ondersteuning van een jobcoach op de werkvloer het verschil betekenen tussen thuiszitten en meedoen.

Zien wat er wél kan

Het werk van jobcoach doe ik nu al zo’n 20 jaar, de laatste jaren als Register Jobcoach. In al die jaren heb ik met tientallen werkgevers meegedacht in oplossingen voor re-integratie en onafhankelijk advies gegeven in het 1e en 2e Spoor. In opdracht van UWV heb ik honderden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geholpen in te zien wat er wél kan en hen ondersteunt bij het vinden van passend werk. Waarschijnlijk evenzoveel werknemers heb ik gecoacht op de werkvloer en geholpen het vertrouwen in zichzelf terug te vinden. Jobcoach…. Een geweldig vak!

+ berichten

In mijn werk ben ik daadkrachtig en probeer ik verbinding te maken met mijn gesprekspartner. Alleen als er wederzijds vertrouwen is, kun je met elkaar het gestelde doel bereiken.