Sta jij op een punt in je loopbaan dat er ‘iets moet gebeuren’? Start je misschien binnenkort met een loopbaantraject? Dan is het aan jou om te zorgen dat je straks alles eruit haalt wat erin zit. Natuurlijk help ik je daar graag bij! Hier alvast 5 tips voor een geslaagd traject.

Tip 1 | Stel je open

Durf naar jezelf te kijken en stil te staan bij de dingen die je goed kunt, maar ook bij je minder prettige eigenschappen. Je loopbaancoach helpt je hierbij, zonder oordeel. Samen ontdek je wie je bent, wat je kunt en wat je belangrijk vindt.

Tip 2 | Maak tijd beschikbaar

Een loopbaantraject kost tijd. Tijd om gesprekken te voeren en opdrachten voor te bereiden, dat spreekt vanzelf. Maar vergeet niet ook de tijd te nemen om te laten bezinken wat je hebt ontdekt en daarover na te denken. Ga lekker de natuur in, ontspan je en verwerk wat loskomt. Het is belangrijk om die ‘verwerkingstijd’ ook in te plannen, zo haal je het maximale uit jouw traject. Zie het loopbaantraject als een cadeau aan jezelf, dan ontdek je vast dat het ook lukt om die momenten voor jezelf te pakken.

Tip 3 | Zoek een gespreksmaatje

Er is vast wel iemand met wie je nog eens rustig kunt bespreken wat er is gezegd. Je zult merken dat je door de opdrachten en de coachingsvragen nieuwe dingen over jezelf ontdekt. Of dat het soms best lastig is erachter te komen waarom je doet wat je doet. Dan is het fijn als je iemand in je omgeving in vertrouwen kunt nemen. Iemand die je goed kent, die zonder oordeel naar je luistert en met je mee kan denken.

Tip 4 | Heb vertrouwen

Vertrouw erop dat er iets moois komt uit je loopbaantraject. Soms zie ik mensen die vanaf dag één krampachtig bezig zijn met de vraag ‘Wat wil ik worden, waar kan ik werken’? In het loopbaantraject gaat het over méér dan dat. Je doet een paar stappen terug. Je kijkt naar wie je bent, wat je kunt, wat je leuk vindt en wat je belangrijk vindt. Vanuit dat brede perspectief ga je steeds meer ‘trechteren’. Je zult zien, dat het steeds duidelijker wordt in welke richting jouw loopbaan zich zal gaan ontwikkelen. Vertrouw op wat onbewust gebeurt, waardoor alles uiteindelijk op zijn plek valt.

Tip 5 | Ga voor de klik

Zoek een professionele loopbaancoach en (niet onbelangrijk) kies iemand met wie je een klik voelt. Aangetoond is dat het hebben van een klik bijdraagt aan het slagen van welk coachingstraject dan ook. Een goede loopbaancoach durft je een spiegel voor te houden en (lastige) vragen te stellen, en geeft je daarbij het vertrouwen dat je zelf het antwoord weet omdat jij jezelf het beste kent. Met maatwerkopdrachten en -oefeningen weet een goede loopbaancoach die zelfkennis in jou naar boven te halen.

Veel succes!

Ellemieke Poortvliet, Loopbaancoach bij Nieuwe Koers

+ berichten

Ik vind het leuk om samen met je op te lopen in een traject en je verdiepende vragen te stellen, zodat je zelf tot inzicht komt en een nieuw toekomstperspectief krijgt!